SAHABAT

02 September 2010

KOTAM MASAK LOMAK CILI API


tadaaaa!!

nmpak menarik kan!

berikut adelah resipinye

Bahan-bahan:
1 kg Ketam - bersihkan and tos kasi kering
1 kotak (200ml) santan segera
Bahan2 kat bawah nie diblender:
10 ulas bawang kecik
4 ulas bawang putih
2" halia
1/2" kunyit hidup
15 tangkai cili api - kalu nak lagi pedas letak lebih

3 btg serai - dititik
1 helai daun kunyit - dimayang (tapi mase masak nie lupe nak letak)
2 keping asam gelugor - cuci kasi bersih
Garam dan gula secukupnye
Air ikut kepekatan kuah
Cara Memasak:
1. Tumis bahan2 yg dah dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan serai & daun kunyit, pastu kacau2 sekejap.
3. Masukkan santan kotak & tambah air ikut kepekatan yg kite suke. Jangan lupe kacau sekejap2 kasi sebati (kalu gune santan kotak tak payah dok selalu kacau kuah tu, sbb dia tak kan pecah santan)
4. Lepas dia dah mendidih masukkan ketam diikuti asam, garam & gula secukupnye.
5. Tunggu dia menggelegak lagi, rase sikit kuahnye kalu ade yg tak cukup tambah ikut tekak masing2.
6. Dah siap, hidangkan 

nota noti : ini stail sy la.. yg di ajar oleh mak mertue ku. sbb, mak mertue ku yg wajin wat kotam. mak sy x mkn kotam. gatal! muekekekeke...

2 comments:

  1. waaaahhhh sedap gilaaaaaaa!!! i love ketam. tapi tu la, nak korek isinye tu yg leceh. nevertheless, no pain no gain kan. nyaaaammm.

    ReplyDelete
  2. btol3.. i mmg gile ketam. ank bujang i ngikut, tp.. die kite kopekkan. bkn kopek sndirik.. huhu! x adel!

    ReplyDelete

Komen jee... jgn takot. ahakzzz