SAHABAT

18 April 2013

TIPS: CARA MENERAN SEMASA BERSALIN

assalamualaikum wbt
salam sejahtera






1. Angkat kepala dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut

3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)

4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat

5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung.kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6. Tarik nafas sedalam yg boleh dan teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda.. Teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas then sambung teran.. Tiap kontraksi try 3kali...Time kontraksi je push sbb time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa ada kontraksi terus push mcm cara2 td..Takde kontraksi,relax...

7. Baca bismilah, selawat

8. Tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kan (masa tgk tu ada sorang suami nie setia menemani isteri dia bersalin, sambil bisik-bisik kat isteri dia bagi semangat)








xoxo
 
 
 
 
 

1 comment:

  1. x sabar nk tggu bby dya kuo tau dear..hope semuanya dipermudahkan...dya dh baca byk info brsalin nih..takut tueeee ;(

    ReplyDelete

Komen jee... jgn takot. ahakzzz