SAHABAT

14 August 2013

LISTING KEPERLUAN BABY

assalamualaikum wbt
salam sejahtera






LIST KEPERLUAN BABY DAN MAK BABY. MCM BYK JE NAK KENE CARIK. KALAH BSALIN SULONG!  SUME ADA DH SEDEKAH AMAL JARIAH KAT ORG. EKEKEKEKE....


Baby [PAKAIAN]
1- Baju harian @ siang - baju seluar pendek dan lengan pendek..baju lubang2..dan singlet jugak
2- Baju malam @ tidur - baju malam selalu nyer beli lengan panjang dan seluar panjang
3- Romper dan Jumpsuit
4- Baju jalan2
5-Mittens & Booties - yang ni kalau boleh beli lebih sikit sebab baby baru lahir ni kena pakai byk sarung tangan dengan stokin kaki.
6- Bonnet @ topi
7-Sapu Tangan - beli yg 100% cotton supaya kulit baby tak melecet..
8- Bib - xyah beli dulu lah. dh makan bru beli kot.
9- Barut - yang ni penting untuk baby.
10- Bedung - haaaa... yg ni nk carik yg kaler2 comey2.

Diapering
1-Napkin
2-Diapers @ Lampin pakai buang
3-Wet Tissue
4-Changing mat - untuk lapik kat tilam baby supaye tilam tak mudah kotor biler baby u'uk atau tetiber terkencing mase bukak baju dia.
5-Baldi dan bakul untuk Lampin/baju kotor
6-Detergent khas pencuci baju

Baby Care dan Grooming
1-Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4-Putik Kapas (Cotton Bud)
5-Pengepit Kuku (Nail Clipper) - beli khas kecik tuk baby..
6-Minyak Telon - minyak yu yee je sudeyyyy
7-cotton ball
8-Nappy Cream

Nursering [keperluan tidur baby]
1-Set Tilam
2-Baby Cot - xpayah nak cot2 sgt nak oii. ko tido je ngn ibu sonangggg.
3-Kelambu[mosquito net]

Feeding
1-Botol dan puting susu saiz S
2-Bottle Sterilizer
3-Berus Pembersih Botol
4- Penyepit Botol
5- Nipple Cream
6- Nursing Pad Disposal
7-Breast Pump-
8-Cooler set bag [Storage Bottle dan Ice gel]
9- Nursing Pillow
10-Nursing Bra

Travel
1-Beg Baby
2-Baby Warmer for Bottle
3-Baby carier
4-Stroller - ada org tu kata xyah beli sbb die sanggop dukung ke mana aja pergi. :P
5-Nursing cover - senang kalau kene BF kat public. boleh cover.
6-Car seat - tak payah carseat sgt lah. ibu pangku je. harharhar...

Bathing
1 Tuala baby
2 Besen Mandi[Bath Tub]
3 Toiletries set
Keperluan berpantang

1 Set jamu
2 Tungku
3 Tuam/tungku baby
4 Baju sejuk
5 Kain batik - mintak kat mak je sebab mak ialah peminat tegar kain batik! haha.
6 Stokin
7 Nursing bra
8 Maternity Pad
9 Tuala mandi
10 Breast pad
11 Tukang urut
12 Bengkung
13 Air Zam-zam / selusuh





 

6 comments:

  1. aduh byknya nak kena beli.. semua diatas kena beli.. smlm tgk baby cot kat ikea rm99 jek.. comel.. lnda mmg letak baby dlm baby cot sbb risau dgn Ultraman Ilham ,:) pahtu lnda tido sblh baby cot tu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. watie rsnye xbeli bb cot tu kot linda. sbb xmuat nk boh lam bilik. abg kakak nntik tido lam bilik asing dh. so, mmg bb akan ngn ibu je. bile di listing gni.. mmg mcm bykkkk je kene g carik.

      Delete
  2. hey.. you are expecting?? hope it is not late to say "Congratulations!!"

    www.dakwanie.com

    ReplyDelete

Komen jee... jgn takot. ahakzzz