22 August 2010

✏ Tubuh tabung DNA ✵ MINGGUAN MALAYSIA 22/8/2010 ✵

PUCHONG 21 Ogos - Bimbang dengan gejala pembuangan bayi yang berterusan, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar mencadangkan kerajaan agar mewujudkan tabung sampel asid deoksiribonukleik (DNA) bagi setiap kelahiran baru.

Beliau berkata, penggunaan tabung sampel DNA telah terbukti menyelesaikan kes pembuangan bayi, malah menangani pelbagai kes jenayah lain seperti dilaksanakan di negara-negara maju.
Difahamkan antara negara yang mewujudkan tabung sampel DNA untuk semua rakyatnya adalah Amerika Syarikat, United Kingdom, New Zealand dan Denmark.

Menurut Khalid, meskipun pelaksanaan tabung itu mengambil masa yang lama dan melibatkan kos tinggi, namun hanya itu sahaja langkah terbaik mencegah dan menyelesaikan kes pembuangan bayi.

Beliau pada masa sama turut kesal dengan sikap masyarakat yang enggan menyalurkan maklumat sehingga menyukarkan polis mengesan ibu bapa bayi dibuang.

"Sampai bila kita mahu biarkan kejadian yang menyayat hati ini berterusan. Orang ramai pula tidak tampil beri maklumat menyebabkan kes-kes pembuangan bayi berlarutan.

"Sesuatu perlu dilakukan, malah saya yakin jika tabung sampel DNA diwujudkan, si pelaku dapat dikesan dan dibawa ke muka pengadilan," katanya ketika ditemui selepas merasmikan 'Kempen Balik Kampung, Rumah Selamat' di Pasar Raya IOI di sini hari ini.

Khalid berkata, menerusi kaedah penggunaan tabung sampel DNA selain mampu mengesan ibu bapa biologi bayi, tabung sampel DNA dijangka dapat mencegah semua kategori perbuatan jenayah.

"Ini termasuk boleh memberi rasa takut atau fear factor kepada golongan remaja untuk melakukan jenayah kerana menyedari sampel DNA mereka telah diambil.

"Walaupun kita belum lagi mengamalkan tabung sampel DNA ini seperti di negara-negara lain, namun belum terlambat untuk melaksanakannya," katanya lagi.

Kes buang bayi di negara ini semakin serius apabila ia meningkat mendadak lebih 54 peratus sejak Januari sehingga hari ini berbanding lapan bulan pertama tahun lalu.

Statistik terbaru dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menunjukkan, terdapat 65 kes buang bayi dilaporkan di seluruh negara sejak awal tahun ini berbanding hanya 42 kes dalam tempoh sama tahun lalu.

Dua tahun lalu, Parlimen bersetuju meluluskan Akta Identifikasi DNA 2008 yang mengklasifikasi profil DNA dan maklumat sedia ada yang berkaitan dengannya disimpan serta disenggarakan oleh Jabatan Kimia Malaysia atau Polis Diraja Malaysia (PDRM).


Undang-undang tersebut diwujudkan bertujuan memperoleh sampel DNA daripada orang yang disyaki bersalah, tahanan atau seorang penagih dadah untuk siasatan pihak berkuasa.

Terdahulu pada majlis tersebut, seramai 124 orang awam diberi sijil komuniti kepolisan selain penyerahan borang balik kampung kepada setiap Ketua Polis Balai di Selangor.
Khalid berkata, pihaknya menyasarkan sifar jenayah pecah rumah sepanjang Ops Sikap Ke-22 yang bakal bermula pada 3 September hingga 17 September.

"Seramai 800 anggota trafik serta 400 kakitangan awam juga akan ditugaskan untuk mengawal trafik dan 52 jalan maut di seluruh Selangor sempena Ops Sikap ke-22 sepanjang Hari Raya Aidilfitri ini.

"Hanya 10 peratus anggota polis Selangor sahaja yang dibenarkan mengambil cuti," katanya lagi.

nota noti : hmmm... buat la pape pon asalkan kes buang baby nih dpt di bendung..

No comments:

Post a Comment

Fell free to comment anything..

SABTU, 14/7/2018 : JAMUAN RAYA DAN AMBIK REPORT KAD ABAM

assalamualaikum wbt salam sejahtera perkenalkan.. ni anak sulong sis form 2 suda tp, tinggi dan beso ibu nampak cam...