31 March 2012

CAMWHORING LAM KETA

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera








dh lame rsnye tak buat aktiviti canih
kalo dedulu adeee je pic gedik ank banak lam keta


SAKSIKAN LAHHHHHHHHHHHH














ibu lak t'over gediks






jgn fitam uols
hahahahaaa




watie abd rahman

RAHSIA RUKUN SEMBAHYANG

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera











share dr fb ustaz DON DANIYAL
sape2 lom add beliau
meh add! 
^________^







watie abd rahman

30 March 2012

APA ITU KOLAGEN

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera




jom share pengetahuan kecantikan
^______^





APA ITU KOLAGEN?
Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.. Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.
Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon ,rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buahpinggang,jantung serta sistem limfatik.
.
Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.
  • Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi
  • Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata
  • Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tissue lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim
  • Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar(serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.
  • Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri

FUNGSI KOLAGEN
  • menghasilkan asid amino  penting seperti :
  • lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
  • hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan     tulang glisin -melembapan kulit.
  • alanin, prolin  dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
  • arginin -memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
  • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
  • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
  • menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
  • menampung air dalam tubuh.
  • meningkatkan penyerapan kalsium.
  • menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
  • meningkatkan isyarat induksi
  • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN
  • memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
  • memelihara kelembapan kulit
  • menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
  • menguatkan otot dan tulang
  • membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
  • memelihara  kelenturan sendi
  • mengurangkan keradangan(inflammation)
  • memberi tenaga
  • membantu pola tidur
  • memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.
.
TANDA-TANDA PENUAAN
  • kulit kusam
  • tak bermaya
  • tiada seri
  • kulit kedut dan mula kendur
  • pigmentasi kulit 
  • cepat letih dan lesu
  • sakit badan dan sendi
  • mudah lupa
  • kurang penglihatan

KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPPLEMENT
  • Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung
  • Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
  • Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
  • Berat molikul rendah daripada 2000 adalah  lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.
  • Menyediakan  predigested collagen  telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
  • Kolagen ikan  dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix’, struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini .
  • Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
  • Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
  • Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk  pembentukan kolagen dalam badan.Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
  • Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel..
  • Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan
  • Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak .
  • Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak  diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
  • Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue penyokong terutamanya pada sendi.
  • Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya melembapkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
  • Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
  • Mempercepatkan process pemulihan kecederaaan
  • Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
  • Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
  • Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
  • Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
  • Ia membantu menegang kulit dalam  melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
  • Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
  • Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

 KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN
Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.
Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit


dicopy paste dr GOJEZHAUZ


** WATIE ABD RAHMAN **

24 March 2012

HOTAIR BALLON FESTIVAL 2012

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera









dh lame x muncol updet 
tetibe muncol cite psl belon pns ek!
dh bzaman abis nye
ekekeke



sebenonye kami g pon lps zuhur
tlalu awal sbb dorg terbang lam kol 4lebih
sudahnye gedik2 amik gmbo
pehtu sopim mopim lak 

silalah tgk gambor2 ek
xbyk pon
panas bdentung weii
ilang mood nak bgedik






ibu dan ank bujangan beliau
dh smpai ketiyak ibu dah
cepat beso bang
leh jd bodigad ibu
:)

heroin kesayangan ibu
big gal dont cry katenye
puiiiiii!

hot air ballon fiesta 2012

K. A. M. I

W. E

jap je jalan2 dh penat memasing

sebenonye, abg adalah manja ngn ibunye..
adik pule nyawa abah beliau
tu asik ngendeng abah je
:P





balik je sume penat dan tidoq
sopim2 lg syiok kot
;)





** watie abd rahman **

14 March 2012

WORDLESS WEDNESDAY #11

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera









BERDOALAH KEPADA KEDUA IBU BAPA KITA SETIAP HARI


** watie abd rahman **

08 March 2012

PATI HALIA UNTUK LAWAS

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera








tadaaaa!!!


ini lah dia
PATI HALIA & LOSYEN MUSTAJAB
yg botol kuning tu PIL
telan lam 4 - 6 butir
GEREMTI yak LAWAS wooo
maklum laaah
ibu nawnaj mmg ade masalah SEMBELIT
tp, xla kronik sgt
kene ade BANTUAN mcm PIL PATI HALIA nih utk melawaskan lg apa yg x lawas


yang tiub tu pulak
sapu kat perut
kalo sapa2 ade masalah senggugut ke
saket perot angin ke
leh la sapu kat pewot
selain tu, bertujuan utk buang angin dan juga buang lemak2 lebihan
kat peha, kat lengan
nak kasi cair lemak, leh la sapu
sy suka baunye
wangiiiiiii!!!




hahahaha
tu je nak cite pon
:P


leh je sape2 nak cube try test



** watie abd rahman **



07 March 2012

TIDO ADALAH HOBI LALA

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera









astaghfirullah hal 'azimmmm



gni lah rupenye mek lala
kalo dh kenyang
ni baru lps makan nasik nih
tv tebukak memekak pon die xkesah
mmg senang lolap 
nak2 kalo ade bantal busyuk yg dh xde rupe bantal dh tu
gentel2 lam 10 menet
lolap lah die
xyah dah bg nom susu
kekadang di mintak gak sebenarnye
tp, dlm kes skrg nih
die tgh lalok
perot kenyang baru lps makan nasik
terus zzZZZZzzzZ



jam kat tangan pon x bukak lagik
macam2 HAL!
:P




LAYANZZZ je la
anak ibu mmg kuat tido
dr kecik baby
smapi ke xberapa nak baby
NURON SAPE??
IBUUUUUUU jugak
puiiiii!




** watie abd rahman **

WORDLESS WEDNESDAY #10

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera











** PITAM **






** watie abd rahman **

06 March 2012

CERIA DI PAGI SELASA

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera






jumpe lagik di pagi selasa!!
ehehehhe
mcm rancangan tv lak kaannn
feeling2 pengacara uols! 
:P





arinih, nwfal peksa
sekolah rendah n sekolah agama
IBU HARAP
ANAK IBU LEH JAWAB SEMUA SOKLAN
IGT PESANAN IBU
BACA SOALAN
PEHTU PAHAMKAN
KEMUDIAN JAWAB






mek lala??

ni die!
mcm biasa
beliau mmg teruja nak ke sekolah
mood baek je stakat nih
ALHAMDULILLAH
:D




ibu? 
bila anak2 mood baek, ibu laaaaaaaagiiiiiii la happy!



so
JOM START KIJE!!
;)





** watie abd rahman **

05 March 2012

BLOG YANG SERING DIJENGUK

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera










***pic google***



isnin datang lagik!!
hehehehe...



ibu nawnaj sebenarnya saja nak share
kat korang sume blog mane yg ibu nawnaj selalu TERJAH
agak2 blog mane yg ibu nawnaj selalu singgah ek?
;)




sebenarnya..
dr zaman sy sendiri belom mewujudkan blog pon mmg sy suke terjah kedua2 blog nih

kedua2 blog nih mmg syiok dibaca
xpenah cerita bab2 meroyan atau marah2 x tentu hala 
semuanya kisah harian blogger
dan 
yg best nye review apa2 saja yg digunakan oleh blogger tersebut jugak

mcm blogger zira
beliau mmg suke menceritakan hal2 harian beliau
apa yg dimakan, apa yg dipakai
tugas harian sbg GURU
segala2nyalah!


blogger hanny nurhaliza plak
bcerita hal keluarga
dan produk2 kesihatan
vitamins2 yg perlu diambil
dan petua2 kecantikan yg beliau amalkan
tutorial mekap pon ade tau!
:)

selalu sy belek blog2 dorg nih even dorg x updet pon
bace yg lame2 pon best gak kan
:)


pg2 senin nih, selain check email
buat kije sesikit 
dan setelkan ape yg boss pesan
lepas tu leh la belek2 blog lak.


JOM WAT KIJE JOM!!






** watie abd rahman **


04 March 2012

PETANG AHAD YANG MENDAMAIKAN

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera







AHAD
tak de sebarang xtvt jenjalan pon hari nih
lebih kepada HARI LAUNDRY semate mate
basuh baju sekolah
iron baju sekolah
*baju kije ibu abah pon termasok lah skalik kannn
basuh kasut sekolah
kapor kasut sekolah
*eh, rase2 mcm ibu lak yg sekolah kann
lipat kain2 semalam
segalanya dah selesai sebelom kol 11 am tadik





petang2 gni
nom petang air bancuhan VICO ngan BISKUT OATMEAL 

*pic google


best jugak kudap2 biskut nih
cicah ngn vico x berapa feel sgt
mkn gtu je baru syiok
ni je lah pon baru try perisa chocolate chip
bdk2 nih suka laaa
dah ala2 mcm cookies kan
tapi, yg nih lebih bkhasiat lah sbbnye jenis OAT
:)






budak2 nih pon lame tido ptg
dr kol 2.30ptg smpai la ke kol 5.00 ptg
senyap sunyiiii jek
sng kije ibunya
leh ber FB lelama sket
:)


ptg nih pon x ujan kann
kasut nawfal pon sng je keringnya
dh siap berkapur punn
rajin x ibunye?? 
;)





** watie abd rahman **

FOLLOWERS KESAYANGAN KU

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera







diam tak diam
makin ramai followers saya
baca ke tak entry2 saya eh?
ekekekeke
entahlah
asalkan dorang sudi mem FOLLOW pon dah kira BANYAK TERIMA KASIH




jeng jeng jeng!!!
sudah 360 followers kan??


ALHAMDULILLAH
rajin2 singgah blog akak ye sayang2 sekalian
rajin2 gak lah tekan iklan2 yg appears tu haaa
leh gak tambah duit tabung bersamamu akak nih haaa..
^_______^







SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!!





** watie abd rahman **

03 March 2012

CARA NAK REMOVE TIMELINE FB KE FB LAMA

assalamualaikum w.b.t
salam sejahtera











kalau anda install pkai browser CHROME, maka yg pkai chrome je yg akan nmpak no TIMELINE. browser lain such as MOZILLA or yg lelain tu still nmpak timeline anda.
ada paham??!!!






sharing is caring kan? kan? kan?
;)





** watie abd rahman **

RINDU

assalamualaikum wbt  salam sejahtera tahun ke 2 berpuasa tanpa abah moga abah tenang di sana TUNGGU ati tau bah...